Je tuin winterklaar maken? Hoeft niet!
Het is herfst, de blaadjes vallen en de winter nadert. De tuin oogt rommelig en de opruimdrang stijgt.
Tijd om winterklaar te maken. Of toch niet?! Als het in het najaar kouder wordt, gaan veel dieren in winterrust.
De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. En al die eitjes, rupsen en poppen overwinteren ook bij jou in de tuin.
Laat uitgebloeide planten dus vooral met rust. Ruim op wat in de weg staat en laat de rest lekker staan. Vlinders en andere insecten zullen je dankbaar zijn!
Laat bladeren liggen of maak er een hoop van. Egels zoeken daartussen een plek om te overwinteren. Een emmer op z'n kant wil ook helpen.
Je kunt afgevallen bladeren en takken in de herfst, of het snoeiafval van je haagplanten, ook gewoon tussen je planten laten liggen.
Knip de takken en bladeren in klein stukjes en wormen, pissebedden en andere kleine diertjes zorgen voor de rest.
Houd je tuin dus vooral niet te netjes! De natuur ruimt het vanzelf wel op.
Creëer je eigen composthoop
Je kent het wel: na een dagje lekker in de tuin te hebben gewerkt heb je een berg aan groenafval. Je hebt de neiging om alles direct in de groenbak te gooien, zodat je tuin er netjes bijligt.
Zonde! Groenafval kan namelijk heel goed gerecycled worden. Je kunt van het afval een composthoop creëren en zo je tuin voeden, waardoor deze er nog mooier bij zal liggen.
Maar hoe pak je dat aan?
Tuinafval vs. groenafval
Wanneer je van plan bent om een composthoop te gaan maken is het natuurlijk wel van belang dat je weet welke afvalsoorten er wel en niet in mogen. Het is namelijk niet zo dat al het tuinafval geschikt is voor een composthoop.
Onder tuinafval valt immers ook bestrating, hout, vervuilde grond, graszoden, papier/karton, etc. Dit is allemaal niet geschikt voor een composthoop.
Wat er wel in kan is snoeiafval, takken, moestuin afval, gras, bamboe, groente- en fruitafval en ga zo maar door. Alles wat groen is.
Dat is dan ook het grote verschil tussen tuinafval en groenafval. Groenafval kun je wel composteren, tuinafval niet.
Het enige aparte geval is grond/aarde. Kleine hoeveelheden losse grond kunnen best vermengd worden in de composthoop, maar wanneer er teveel zand of onvruchtbare grond aanwezig is werkt het compostproces niet.
Ben daar dus zuinig mee!
Goed in balans
Nu je weet welke afvalstoffen er geschikt zijn voor een composthoop kun je beginnen met het opsparen van je groenafval. Dit kun je doen in een speciale compostbak, of je maakt een eigen composthoop in je tuin.
Dit is letterlijk een hoop van het afval uit je keuken en tuin, met een hekje eromheen.
Zorg er wel altijd voor dat je alleen afval opspaart dat goed verteert en dat het niet te grof is.
Het is aan te raden om grote takken in kleine stukje te knippen.
Zet je compostbak of -hoop in de halfschaduw, zodat deze enkele uren zon per dag krijgt.
Meng nat materiaal (gras, groente- en fruitafval) van je groenafval met droog materiaal (takjes, stro, bladeren). Zo heeft je hoop voldoende balans en structuur. De juiste temperatuur, vochtigheid en zuurstof zorgen ervoor dat het organische rottingsproces kan gaan beginnen!
Organisch rottingsproces
Wat is composteren eigenlijk? Zoals al gezegd is het een organisch rottingsproces. Het plantaardig materiaal in de composthoop wordt door schimmels en bacteriën opgebroken.
De zuurstof die zij daarbij gebruiken wordt omgezet in koolstofdioxide, water en warmte. Wormen en andere kleine dieren helpen mee met dit afbraakproces.
Wanneer het afbreken klaar is, blijft er compost over. Dit is een vruchtbare substantie die vol zit met voedingstoffen voor je tuin.
Door te composteren creëer je dus eigenlijk een duurzame en totaal gratis bodemverbeteraar voor je tuin!
Hier wordt niet alleen jouw tuin vrolijk van, maar ook het milieu en je portemonnee.
Win-win!
Bovenstaande tekst is ontleend aan de onderstaande site:
www.heijnen-planten.nl